Pagina's

maandag 10 juni 2013

Pech, examens weg!

Column

Zit je daar dan. Aan een tafeltje op een stoeltje, daar in de gymzaal, met z'n allen gepropt, met slechts een flesje water, elke tafel op de millimeter rechtgezet, te ploeteren voor een papiertje: het diploma. Je zult maar bij die 207.000 examenleerlingen zitten. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. En dat voor drie weken lang. Bloed, zweet en tranen. Gelukkig is het na die drie weken wel weer genoeg geweest en kan de zomerpret voor de meesten al vroeg beginnen. Alhoewel dat laatste misschien wel uitgesteld moet worden. 

Eind mei 2013 kwam het o zo vrolijke nieuws al, dat het vwo-examen voor Frans op internet te aanschouwen was. Van deze vrolijkheid kon men slechts seconden genieten, want de aap kwam al snel uit de mouw. Het examen werd een dag uitgesteld. Voor de optimisten betekende dit een extra dagje leren en voor de rest.. Tja, je zult maar net een examenfeestje gepland hebben voor de volgende dag.Nu is deze kwestie al grotendeels achter de rug en velen hebben zich er al overheen gezet, na hun emoties (maar liefst meer dan 2600 klachten!) flink te hebben uitgestort bij het LAKS (Landelijke Aktie Comitee Scholieren). 

Totdat er een nieuwe kwestie bleek te zijn opgedoken. Er zouden namelijk meerdere examens gestolen zijn van zowel vmbo als havo áls vwo. Ook deze examens zijn verspreid en wel.  Dit nieuws werd afgelopen weekend duidelijk, in hoeverre de situatie duidelijk is. En wat het nog een tikkeltje gekker maakt is dat alle examens uit dezelfde school gestolen zijn, hoe origineel. Doet deze school haar werk dan niet goed of heeft het gewoon dikke pech? En nog belangrijker: wat zijn de gevolgen voor de examenleerlingen deze keer? En op wie hebben deze gevolgen betrekking? De examens ongeldig verklaren van die ene school, de gehele regio, of zelfs van het gehele land?

Door toedoen van mensen die zo nodig examens moesten stelen, bestaat er de kans dat heel het land opnieuw de gymzaal in moet. Want zeg nou zelf, hoe kan een bedrijf in de toekomst nu zeker weten of de solliciterende persoon voor hem, zijn diploma behaald in 2013, eerlijk heeft behaald? Hoe moet het met de potentiële arbeidsmarkt? Ruim 207.000 leerlingen waarvan niet met zekerheid te zeggen is of zij hun examens eerlijk doorgekomen zijn. Deze leerlingen, ook wel de beroepsbevolking van later. Dit allemaal door die ene groep van examen-stelers. Mocht heel het land de examens opnieuw moeten maken, dan kunnen de leerlingen, maar ook de leraren (want ook zij zwoegen om de examens op tijd nagekeken te hebben), hun frustraties kwijt bij deze groep. 
En let maar op, die frustraties zijn er zeker!