Pagina's

dinsdag 30 oktober 2012

Zakelijke brief schrijven

Meneer Gerards
Tandenstraat 64
3154 AL, Amsterdam

Mendy Xia
Bloempotstraat 8
3154 XA, Amsterdam
06-23242526
Mega.mendy@maanroosvis.nl


Gorinchem, 26 oktober 2012


Onderwerp/betreft: Uitwisseling


Geachte meneer Gerards,

Ik bericht u over het uitwisselingsprogramma van schooljaar 2013/2014. Op vrijdag 6 oktober heeft leerjaar 3 een brief hierover ontvangen en ik zou graag mee willen doen aan de uitwisseling naar Amerika van volgend schooljaar. Ik zal u vertellen waarom ik denk dat ik de geschikte uitwisselingsstudent ben.

Ten eerste denk ik dat ik een geschikte kandidaat hiervoor ben, omdat mijn Engels goed ontwikkeld is. Hierdoor kan ik prima met de mensen communiceren en conversaties aangaan. Door deelname aan het uitwisselingsprogramma hoop ik verder mijn Engels nóg meer te kunnen ontwikkelen en uitbreiden.

Ten tweede lijkt het mij een hele mooie ervaring om op uitwisseling naar Amerika te gaan. Zelf ben ik nog nooit in Amerika geweest en het lijkt me leuk om d.m.v. het uitwisselingsprogramma, door school georganiseerd, naar Amerika te gaan.

En tot slot ben ik erg benieuwd naar de Amerikaanse gewoontes, cultuur en leeftijdsgenoten. Het zou me leuk lijken om achteraf nog een Amerikaanse penvriend(in) aan over te houden. Ik hoop dit allemaal met mijn eigen ogen te kunnen zien en meemaken.

Ik ben erg gemotiveerd en hoop ook met dit alles u te hebben overtuigd om mij toe te laten op uitwisseling naar Amerika. Alvast vriendelijk bedankt.

Met vriendelijke groet,

Mendy Xia

vrijdag 5 oktober 2012

Bagger werkweek 2012 verslag

Bagger, meer dan alleen leren


Bagger... wat?
Bagger is een werkweek waarin biologie, scheikunde, natuurkunde, aardrijkskunde en tekenen centraal staan. Er wordt een poster gemaakt bij elke activiteit. De hele week fiets je op en neer naar de boerderij. Dit jaar was het de beurt aan mij om deel te mogen nemen aan deze werkweek: Bagger!

Wat hebben we op Bagger gedaan?
Ik zat samen met 4 andere kinderen in een groep. Met deze groep heb ik de hele week samengewerkt met opdrachten en het maken van posters. 

Op de eerste dag kregen we de activiteit van natuurkunde. Hierbij stonden vooral waterdiertjes centraal. Met emmers en netten vingen we hele mooie waterdiertjes en uiteindelijk zelfs een zoetwaterkreeft! In de middag begonnen we aan onze poster en begonnen we de beestjes te determineren. Dat was nog een hele klus, maar het bleef gezellig in de schuur. Hierna werd het tijd voor het maken van een poster waar onze resultaten in verwerkt konden worden. Daarna konden we een conclusie trekken van deze resultaten. 

Gevangen zoetwaterkreeft
Dag twee stond helemaal in het teken van scheikunde. Hierbij moesten we de chemische bepaling van het water gaan bepalen. In de ochtend gingen wij water verzamelen die wij vervolgens gingen onderzoeken met allerlei experimenten. Ook hier verwerkten we de resultaten in een poster, waaruit we vervolgens weer een conclusie konden trekken. Deze dag was wel erg gestresst doordat sommige onderdelen niet helemaal goed gegaan waren. Gelukkig is het uiteindelijk weer helemaal goed gekomen. 

Op de derde dag doken we het onderwerp 'fruitteelt' in. Dit behoorde tot biologie. 's Ochtends gingen we langs twee verschillende boomgaarden waar appels en peren groeiden. Een van de boomgaarden had juist bomen die netjes in rijen stonden en die niet hoog waren. De andere boomgaard had bomen die meer door elkaar stonden en hogere bomen had. Weer terug in de schuur gekomen, begonnen we met onderzoeken en resultaten verwerken. Natuurlijk maakten we hier ook weer een poster bij en werd er weer een conclusie getrokken uit onze resultaten. 

De vierde dag, donderdag. Op deze dag gingen we aan de slag met aardrijkskunde. In de ochtend zijn we naar twee gebieden geweest waar we vervolgens grondboringen hebben gedaan. Daarna zijn we naar de dijk gegaan en hebben we de dijk opgemeten. Ook hier werd er weer een poster gemaakt met alle resultaten  en een uiteindelijke conclusie. 

Laatste dag baggeren, vrijdag. Langzamerhand begonnen we toch wel moe te worden van al die posters hoor! Gelukkig hadden we deze dag het vak tekenen. Hierbij hoefden we geen poster te maken, maar een schilderij. In de ochtend hebben we veel schetsen gemaakt van de natuur en in de middag hebben we elkaars schetsen verwerkt in een groot schilderij. Deze dag was nog het meest geslaagd van allemaal, omdat we voor dit project het hoogste cijfer hebben gekregen en dit een hele mooie afsluiting was van de Baggerweek. 

Wat vond ik van Bagger?
Ik vond Bagger een hele gezellige en leerzame werkweek. Het is meer dan alleen leren, het is ook echt begrijpen en dingen zien. Ook was de sfeer erg gezellig. In de natuur bezig zijn is wel wat anders dan alleen stilzitten in het klaslokaal.



zaterdag 15 september 2012

3E, Instructie-tekst, "Hoe bereidt u een klassieke ham en kaas tosti"


Er zijn vele verschillende mogelijkheden qua beleg op het gebied van tosti’s. Deze instructie gaat u echter uitleggen hoe u de klassieke tosti met ham en kaas kunt bereiden.


De ingrediënten die hiervoor nodig zijn:
  • Kaas
  • Ham
  • Boter 
  • 2 sneetjes brood per tosti

1.Doe de stekker van uw tosti-ijzer in het stopcontact, zodat deze alvast kan opwarmen.

2.Begin met het smeren van boter op het brood, hierdoor zal de kaas extra smelten.

3.Leg vervolgens een plakje kaas op het brood met boter.

4.Daarna doet u meteen de ham op de kaas. Leg het andere sneetje op de ham.

U kunt de boterham gelijk op het tosti-ijzer leggen en het ijzer dichtklappen. Het licht zal rood worden wanneer het tosti-ijzer aanstaat. Ondertussen kunt u eventueel bovenstaande stappen herhalen voor meerdere tosti’s.

Wanneer het rode licht dooft, is het tijd om de tosti van het ijzer te halen.

5.Leg uw bord alvast gereed en neem voor het gemak een mes.

6.Open de klep van het tosti-ijzer en haal de tosti met een mes voorzichtig van het ijzer. De tosti zal goudbruin aan de randen zijn. Is de tosti te licht, laat de tosti dan nog iets langer in het ijzer. Als de tosti te donker is, is deze aangebrand en kunt u het best de tosti weggooien en opnieuw beginnen.

Het resultaat van een gelukte tosti

7.Leg de tosti vervolgens op het bord. De tosti zal nog heet zijn, dus laat de tosti een minuutje afkoelen.  

Wanneer u klaar bent met bereiden, haalt u de stekker uit het contact en kunt u met behulp van keukenpapier, het tosti-ijzer schoonmaken.

Veel eetplezier gewenst!