Interview
Het kan soms erg lastig zijn om een beroep te kiezen dat je later wilt uitoefenen. Het is dan fijn om vooraf al wat informatie te hebben verzameld over verschillende beroepen. Ik laat jullie in dit interview kennismaken met een 'Software Engineer'. Deze man vertelt met veel plezier over zijn werk.
Wat is een 'Software Engineer' precies?
Een software engineer is iemand die software maakt. Hierbij kun je denken aan websites zoals Facebook, Youtube en Google, maar ook aan applicaties zoals kassa en navigatie- en bewakingssystemen. Tegenwoordig is software overal te zien en overal nodig. Een software engineer is dan ook niet meer weg te denken uit onze maatschappij.
Software maken dus.
Wat vindt u hier het leukst aan?
Ik vind het leuk om mijn creativiteit te uiten in websites. Dit is dan ook wat ik voornamelijk met plezier doe. Je ziet als het ware de website al voor je en bent van plan dit goed neer te zetten. Door middel van programmeren en codes kun je de website bouwen naar eigen stijl en smaak.
Het zit als een puzzel in elkaar. Er zijn talloze mogelijkheden op het gebied van websites. Elke website ziet er weer anders uit en zit dan ook anders in elkaar.
Wanneer is het beroep software engineer iets voor iemand? Zijn hier speciale karaktereigenschappen voor nodig?
Dit beroep kan wat voor iemand zijn, als deze interesse heeft in computers
en in de onderliggende techniek. Ook kunnen vaardigheden en wat inzicht van pas komen bij het worden van een software engineer. De persoon moet doorzettingsvermogen hebben, geduldig zijn en van puzzelen houden. Wanneer een website ingewikkeld in elkaar zit, kan het lastig zijn om de website te kunnen aanpassen aan wat nodig is. De persoon moet zich kunnen doorzetten om de oplossing te kunnen vinden. Geduld is hier een vereiste. Je kunt niet zomaar even stoppen als iets niet lukt. Maar als de interesse er al ligt, zit de doorzettingsvermogen er meestal ook.
Wat voor vooropleiding is nodig voor het worden van een software engineer?
Met elke middelbare schoolopleiding is het mogelijk om software engineer te worden. Echter is het aangeraden om naar het HBO door te stromen, waardoor de kansen op werkgelegenheid toenemen. Dit omdat het HBO vaak praktischer is ingesteld. Een software engineer doet natuurlijk meer praktische dingen dan theoretisch. Dit is dan ook waarom veel bedrijven een voorkeur geven aan een HBO-opgeleide voor een software engineer.
Heeft programmeren u altijd al geïnteresseerd?
Nee, eigenlijk niet! Mijn interesse ontwikkelde zich pas op de middelbare school. Tijdens die tijd kreeg ik te maken met het vak 'informatica'. Pas toen kwam ik in aanraking met het ontwikkelen van software. Tijdens dit vak leerde ik de basis van programmeren. Dit ging mij goed af en ik kwam erachter dat dit voor mij een leuke bezigheid was. Echter, mijn interesses hebben altijd wel bij computers en techniek gelegen. Van jongs af aan haalde ik al mijn oude gameboys uit elkaar. Later ben ik naar de computers gegaan en zo heb ik ook in mijn jeugd computers in elkaar gezet en gerepareerd.
Dus het heeft altijd al wel in u gezeten!
Bij wat voor bedrijf werkt u nu? En hoe bent u daar terechtgekomen?
Op dit moment werk ik bij een bedrijf die zich specialiseert in het bouwen van websites.Ik ben via een stageplek al eens eerder in contact geweest met het bedrijf waar ik momenteel werk. Tijdens deze stagetijd leerde ik veel meer dan op school. In de praktijk uitvoeren is naar mijn zeggen veel leuker. Deze stagetijd beviel mij dus zo goed, dat ik had besloten om daar verder te willen werken. Binnen het bedrijf hangt er een hele gezellige sfeer en iedereen gaat met respect met elkaar om.
Aha, fijn dat u al bekend was met het bedrijf!
Hoe zit het bedrijf in elkaar en wat zijn uw taken?
De klant belt het bedrijf op en maakt vervolgens een afspraak. Het is dan aan ons de taak om de wensen van de klant zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen.
Ik maak deel uit van het ontwikkelteam dat zich vooral bezighoudt met het bouwen van grote websites. Dit houdt in dat het ontwerp van de website al is gemaakt voor ons. Wij moeten dit onderwerp realiseren in de website. Samen met het ontwikkelteam werken wij hier dan aan en zorgen wij ervoor dat de website op tijd klaar is naar wens.
Aan wat voor grote website heeft u bijvoorbeeld gewerkt?
Ik heb mogen werken aan de website van de ING-bank. Dit voelde voor mij toch wel als een eer, wetend dat heel Nederland wel bekend is met de website. Het is leuk om te weten dat anderen gebruik maken van jouw 'creatie'.
Dat klinkt leuk! De website is vast erg mooi geworden.
Heeft u verder zoveel plezier in het werk dat u nooit eens denkt 'was ik maar iets anders geworden'?
Nee, totaal niet. Dit is echt waar mijn passie ligt. Een werkdag zie ik niet als werken, het is echt mijn hobby. Ik ben erg tevreden met mijn werk en ben blij dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Ook is het leuk dat je steeds blijft leren. Zoals ik al zei, geen enkele website is hetzelfde. Dit maakt het werk ook zo veelzijdig.
Dat klinkt positief! Fijn dat u zoveel plezier heeft in uw werk.
Zijn er ook dingen die u minder leuk vindt aan uw werk?
Het kan weleens voorkomen dat de deadlines kort uitvallen. Hierdoor is het soms flink doorwerken om de klant tevreden te blijven stellen. Maar gelukkig komt dit weinig voor en worden er toch duidelijke afspraken gemaakt over de deadlines. Meestal bieden de deadlines ook voldoende tijd voor de klus.
Ik kan me voorstellen dat de korte deadlines vervelend zijn. Ik ben blij om te horen dat dit niet veel voorkomt!
Zult u dit werk in de toekomst nog lang blijven doen denkt u?
Ja, ik denk dat ik dit werk nog lang blijf doen. Het is immers mijn hobby geworden! Wel hoop ik toch omhoog te kunnen klimmen naar een 'Software Architect' in de toekomst. Dit is een hogere functie dat mij nog meer uitdaging kan bieden. Ik wil mijn kennis op het gebied van software zoveel mogelijk kunnen vergroten.
Dat lijkt mij een mooi vooruitzicht! Ik wens u veel succes en hartelijk dank voor het interview!
Door: Mendy Xia