Pagina's

woensdag 1 oktober 2014

Betoog

"De schoolvakanties moeten niet veel langer worden"

Leerlingen van de middelbare school hebben op dit moment twaalf weken aan schoolvakantie. In een schooljaar gaan de leerlingen zo’n tien maanden naar school, wat neerkomt op 40 weken school. Als men dit omrekent, betekent dit dat een leerling 23,1% van de tijd doorbrengt in vakantieperiode. Dit is meer dan genoeg.
Ten eerste onderbreekt de vakantie het leerproces van de leerlingen. Leerlingen vergeten al gauw de leerstof na een vakantie, omdat ze zich alleen nog de vakantie kunnen herinneren. Heeft het dan überhaupt nog wel zin om naar school te gaan, als leerlingen door de lange vakanties de geleerde stof toch weer kwijtraken?
Bovendien moeten leerlingen ook sneller en meer leren in kortere tijd als we de schoolvakanties langer zouden maken, omdat de leerlingen minder tijd hebben op school. Er staat een hogere druk op de leerlingen en dit zal het leerproces dus niet bepaald bevorderen.
Wat ook belangrijk is: leerlingen moeten niet te veel wennen aan veel vakantie, omdat ze later op de arbeidsmarkt veel minder vakantieweken zullen hebben. Wanneer ze beginnen met werken, zullen ze slechts enkele vrije dagen hebben tijdens feestdagen en drie weken bouwvakvakantie. Na de studietijd kan dit aankomen als een klap en de ze kunnen eerder overwerkt raken, omdat ze het niet meer gewend zijn om minder vakantie te hebben.
Officieel staat er dat leerlingen 40 weken school hebben, maar in werkelijkheid is dit aanzienlijk toch minder. Denk maar eens aan de jaarlijkse feestdagen die buiten vakanties vallen zoals hemelvaart. En dan hebben we het nog niet eens over het paasweekend en pinksterweekend gehad. Bovendien heeft een leerling afgezien van de vakanties, ook nog recht op verlofdagen. Als we dit allemaal bij elkaar optellen, dan kunnen we concluderen dat leerlingen nu al meer dan twaalf weken vrij hebben. Het is dus onnodig om schoolvakanties nog langer te maken.